Wetenschappers bevestigen: Iedereen lult maar wat

©Darren Baker/Shutterstock

NIJMEGEN – Het lijkt een trend in de wetenschap: menselijke kenmerken zoals vergeetachtigheid en te laat komen associëren met positieve bijkomstigheden. Maar hoe betrouwbaar zijn deze beweringen? Wetenschappers aan de Radboud Universiteit speurden de afgelopen maanden de krochten van het internet af om de waarheid boven water te krijgen, en wat blijkt? Iedereen lult maar wat.

Het onderzoeksteam, bestaande uit twee hobbyisten en een zak hooi, trok deze conclusie na een intensieve online field research. Gedurende 10 minuten bekeek het drietal twee artikelen met bijbehorende bronnen. In deze artikelen werden o.a. beweringen gedaan als: ‘Mensen die vaak te laat komen zijn intelligenter’ en ‘mensen met vergeetachtigheid worden later succesvol’.

De begrippen (i) intelligenter en (ii) succesvol werden binnen de social-media literatuur achtereenvolgens gedefinieerd als: “nog net in staat om zijn of haar eigen boterham te smeren” en “een maandelijks inkomen van boven de 1500,00 euro bruto”. Tot slot pleiten de drie wetenschappers in hun publicatie voor vervolgstudies naar politieke kennis onder social-media gebruikers, al “lijken de meningen daar over verdeeld”.

 

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*