Waalbrug Nijmegen vervangen door ophaalbrug

Een foto van de nieuwe ophaalwaalbrug omstreeks 08:34 vanochtend.

NIJMEGEN – In de nacht van woensdag op donderdag is de Waalbrug bij Nijmegen omgebouwd tot een ophaalbrug. Een acute toename in het aantal Mega-cruiseschepen, dat vanuit Keulen de Rotterdamse haven wenste te bereiken, lijkt tot dusver één van de oorzaken. Woensdagnacht is de ophanging van de Waalbrug aangepast. De aanpassing zorgde vanmorgen voor veel ophef onder de Nijmegenaren.

Zo waren er vanochtend veel mensen die te laat op het werk verschenen. “Normaal ben ik altijd ruim op tijd, maar om één of andere rede stond de brug open vandaag,” reageert Bep van Vliert, Kassajuffrouw bij de Action aan de Graafseweg in Nijmegen. Ook onlangs afgestudeerde starter Leroy Fink was te laat op zijn eerste werkdag als Online Marketeer bij een hip reclamebureau, “Als ik naar Nijmegen moet vertrek ik normaliter altijd 10 minuutjes van tevoren, vanaf Lent hoef ik namelijk alleen nog maar de waterweg over via de Waalbrug. Maar vandaag zorgde de openstaande brug voor een vertraging van ruim 45 minuten.”

Een foto van de nieuwe ophaalwaalbrug omstreeks 08:34 vanochtend.

In een verklaring heeft Burgemeester Bruls gereageerd op de plotselinge aanpassing: “Ik werd vannacht omstreeks ongeveer 02:34 wakker gebeld door een Hoteleigenaar uit Keulen. Hij zei tegen me dat hij even daarvoor 234 van zijn hotelgasten aan boord zag gaan van zeker 34 mega-cruiseschepen. Deze mega-cruiseschepen vervolgden hun weg via de Waal. Omvaren via Zuid-Oost Azië zat er helaas niet in.” “Op dat moment moet je snel handelen,” gaat Bruls verder. “En na wat er een tijd geleden in Grave is gebeurd, vonden wij het als Gemeente tijd om rekening te houden met het ergste.”

De Waalcourant nam, in de zoektocht naar een verklaring, echter geen genoegen met enkel de hierboven uiteengezette opmerkingen van Burgemeester Bruls. Ook de toenemende spanning tussen Arnhem en Nijmegen blijkt namelijk één van de oorzaken, aldus onze correspondent Levy van Fenrooij. Hij heeft onlangs beslag weten te leggen op gevoelig geluidsmateriaal, waarop iets te horen is wat lijkt op de stem van Bruls die roept: “Arnhem…(Onhoorbaar)…Adelaars…(Onhoorbaar)…Luchtruim…(Onhoorbaar)…We moeten ons…(Onhoorbaar)…snel losmaken van die…(Onhoorbaar)…onruststokers.” De opnames zijn afkomstig van een anonieme bron, die heeft aangegeven werkzaam te zijn binnen de Gemeenteraad.

Wie interesse heeft in de oude Waalbrug kan hem zaterdagmiddag tussen 13:00 en 16:00 komen ophalen.

 

1 Reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*