Opmerkelijk: 21.000 jaar oude rotsschilderingen ontdekt in de Old Cave

NIJMEGEN – Wetenschappers van het Gelders Archeologisch Centrum (GAC) bevestigen de vondst van de prehistorische rotstekeningen in de Old Cave in Nijmegen. De archeologische vondst, die per toeval werd ontdekt door een bezoeker van de feestgelegenheid, is door het GAC geanalyseerd en origineel verklaard.

Rotsschilderingen aangetroffen in Old Cave
De Megaloceros Giganteus

Inmiddels is een grootschalig onderzoek in samenwerking met internationale onderzoekscentra in volle gang. Het GAC noemt de ontdekking extreem zeldzaam, omdat de rotstekeningen in relatief goede conditie zijn aangetroffen. Door corrosieve atmosfeer in de Old Cave werd nooit voor mogelijk gehouden dat dergelijke werken zulke lange tijd intact konden blijven. Op de meer dan 21.000 jaar oude tekeningen is een groep jagers afgebeeld die in gevecht lijken te zijn met een groot zoogdier. Het afgebeelde wezen is naar alle waarschijnlijkheid een Megaloceros Giganteus, of reuzenhert. De Megaloceros Giganteus leefde in toendra-achtige graslandschappen tijdens de ijstijd. Zijn consumptiepatroon bestond voornamelijk uit takjes, bladeren en twijgjes.

Het mannetje had een enorm gewei dat wel 40 kilo kon wegen, waarmee het zich kon verdedigen tegen roofdieren als de Homotherium Latidens (sabeltandtijger) en de Brulsus Maximus (Homo sapien met ontembare drang naar bittergarnituur). De laatste megaloceros giganteus stierf 10.600 jaar geleden en hiermee eindigde zijn circa 350.000 jaar durende dynastie.

1 Reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*