Gynaecologie afdeling Radboud Ziekenhuis opent genderneutrale behandelkamers

NIJMEGEN – Om het goede voorbeeld te geven omtrent de acceptatie van transgenders en interseksualiteit, wil het Radboud Ziekenhuis de behandelkamers op de gynaecologie afdeling veranderen in genderneutrale behandelkamers. Ook wordt de procedure omtrent de bekendmaking van het geslacht aangepast. Naast de procedurele wijzigingen en genderneutrale behandelkamers op de gynaecologie afdeling, zegt het bestuur ook te zullen kijken of er in andere delen van het gebouw behoefte is aan sekseneutrale ruimten, schrijft P. Borstel, perschef van het Radboud Ziekenhuis.

Geen “jongen of meisje” maar “wel of geen mensbabypersoon”

“Voorheen vroegen we de toekomstige ouders of zij wilden weten of hun kind een jongen of een meisje was. Dit gaan we uit respect voor de  LGBTQIAP-gemeenschap aanpassen naar “wel of geen mensbabypersoon.” We hebben ook met zijn of haar allen gekeken naar de mogelijkheid om alle opties op het gebied van geslacht en seksuele voorkeur op papier te zetten. Deze lijst wilden we vervolgens voorleggen aan de toekomstige ouders. Echter kwamen we er na verschillende tests achter dat dit teveel tijd in beslag nam.” – Aldus gynaecologe José.

Begrijpelijke behoefte

Het bestuur vindt de behoefte van transgenders aan genderneutrale behandelkamers ‘begrijpelijk’ als symbool, „maar ook als praktische uitwerking van de acceptatie van sekseneutrale voorzieningen.” Door van de behandelkamers genderneutrale zones te maken, hoopt het bestuur ook andere openbare gelegenheden in de stad te inspireren. Het is overigens niet de bedoeling dat de behandelkamers de gevestigde orde wat betreft bevallen in het ziekenhuis volledig op zijn of haar kop zetten: ook de normale behandelkamers zullen blijven bestaan.

Gemeente Nijmegen

De behandelkamers in het Radboud Ziekenhuis zijn niet het eerste openbare gebouw in Nijmegen dat genderneutraal gaat. Zo is onlangs het eerste genderneutrale toilet geopend op de Pannenkoekenboot. En de Gemeente Nijmegen zelf overweegt over te stappen op genderneutrale toiletten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*