Goffertpark herdenkt: Slag om de arm

NIJMEGEN – Twee mensen hebben gisteren in het Goffertpark in Nijmegen stilgestaan bij de Slag om de Arm van 1812. Het hoogtepunt van deze herdenking was de nagespeelde 3-daagse veldslag (ookwel: Re-enactment genoemd) waaraan ruim 5.400 figuranten en 430 paarden deelnamen. Met de herdenking wil de Gemeente Nijmegen het belangrijke wapenfeit opnieuw verankeren in het historische bewustzijn van de Nijmegenaren. “De Nijmegenaar mag nooit vergeten wat er zich heeft afgespeeld in 1812.” reageerde Burgemeester Bruls toen hij werd geconfronteerd met de waarom-vraag, afkomstig van onze Waalcourant correspondent Levy van Fenrooij.

Dat er maar twee mensen op de herdenking afgekomen zijn, is op zijn zachtst gezegd opvallend te noemen. Toen onze correspondent Levy de twee aanwezigen vroeg naar hoe zij de herdenking ervaren hadden, waren ze beiden niet echt onder de indruk: “Tsja, persoonlijk had ik er wel meer van verwacht. Maar ik vond het wel gezellig.”

De andere aanwezige gaf aan ook niet echt onder de indruk te zijn van de herdenking. “Ik miste een zekere vorm van beleving bij de figuranten, het grootste deel leek met zijn hoofd ergens anders te zitten.” Daarbij ben ik verrast over de opkomst. Het is toch eigenlijk best wel zonde als uiteindelijk blijkt dat er geloof ik meer dan 5.400 figuranten hebben opgetreden voor een publiek van 2 man. Je zou haast zeggen dat het de moeite niet waard is geweest.”

De organisatie van de herdenking zegt zelf voorzichtig om te springen met het geven van een verklaring voor de wat lage opkomst: “In dit stadium geven we het liefst nog even geen commentaar. We gaan met onze afdeling Communicatie & Promotie om de tafel zitten om een eventuele oorzaak bloot te leggen. Tot die er is willen we alle figuranten in elk geval ontzettend bedanken voor hun inzet.”

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*