Geluidsfragment van dinosaurus gevonden in Nijmegen

NIJMEGEN – Zo’n 100 miljoen jaar geleden galoppeerde er een gigantische dinosaurus over het huidige Keizer Karelplein, maar hoe klonk dat eigenlijk? Deze vraag bleef lange tijd onbeantwoord voor paleontologen uit heel Nederland. Maar sinds vanmorgen is er aan deze onwetendheid definitief een einde gekomen. Nijmeegse paleontoloog-in-wording Stef Okkel heeft namelijk een geluidsfragment gevonden.

“Het lag ter hoogte van de Rabobank, onder een blikje Fernandes,” reageert Stef. Hij is er zelf erg kalm onder, geeft hij aan als we hem confronteren met alle media aandacht die sinds de vondst uitgaat naar de 23-jarige Paleontologie student. Op het geluidsfragment is duidelijk te horen dat het gaat om een Pachycephalosauria. Stef vertelt in zijn rapport, opgesteld na de vondst, dat je duidelijk voetstappen hoort.

Het geluidsfragment, dat bestaat uit 2 geluidsgolven die worden vergezeld door een terugkerende interval van 1,34 seconden, toont aan dat het hier gaat om een dinosaurus van ongeveer 54,3 kilogram. Op de vraag hoe hard de Pachycephalosauria ging heeft Stef ook een antwoord: “Hard.”

Verdere analyse van het geluid is momenteel in volle gang. Onderzoekers willen er namelijk zeker van zijn dat het hier gaat om een authentiek dinosaurusgeluid. In de loop der jaren zijn er  namelijk verschillende valse meldingen van dinosaurusgeluiden geweest bij de Autoriteit Dinosaurusgeluiden. Deze door de Nederlandse Overheid gesubsidieerde Non-Profit Organisatie streeft ernaar om alle echte geluidsfragmenten in 2018 uit te brengen op een dubbel cd.

“Tot dusver hebben we twee fragmenten als we die van Stef meetellen,” zegt Annelies Graat, Product Owner bij de Autoriteit Dinosaurusgeluiden. “Naast die van Stef heeft vorige week iemand uit Lochem een fragment ingeleverd dat veel weg heeft van een Hypsilophodon die in de bronstperiode op vrouwtjesjacht is.”

Een kopie van het geluidsfragment vind je hier: AUDIO

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*