Arnhemmers vanaf 2019 niet langer welkom in Nijmegen

NIJMEGEN – Arnhemmers mogen vanaf 2019 het centrum van Nijmegen niet meer in. Het gaat om alle Arnhemmers van na 1955. Daarmee hanteert Nijmegen de strengste norm van Nederland. Enkele andere steden weerden eerder al Ajax- en Feyenoordsupporters, maar nog geen mensen uit Arnhem. Daar komt als het aan Bruls ligt verandering in.

“De lucht in de binnenstad is te vies”, zegt de Nijmeegse burgemeester, Hubert Bruls. “Bewoners van de binnenstad leven gemiddeld een jaar korter door de slechte lucht. Die situatie kunnen wij als verantwoordelijke politici natuurlijk niet laten bestaan, en daarom grijpen we nu in.”

Onderzoek

Recent onderzoek aan de Radboud Universiteit toont aan dat Arnhemmers gemiddeld vervuilender zijn dan mensen elders uit Nederland. Dit vanwege onder meer het negeren van prullenbakken, het zware rookgedrag en de aanzienlijk lagere douchefrequentie.

In Nijmegen lopen volgens berekeningen van de gemeente zo’n 800 Arnhemmers per week rond. Door alleen al deze relatief kleine groep (slechts 3% van het totaal aan stadsbezoekers) te weren uit het centrum, zou de luchtkwaliteit met 17% verbeteren. Stank zou afnemen met 10%. Deze verbetering van de luchtkwaliteit kan de kans op hartproblemen en longkanker aanzienlijk doen verkleinen.

Uitbreiding stadstoezicht

De gemeente wil de maatregel zo snel mogelijk invoeren, maar uiterlijk op 1 januari 2019. Die tijd is volgens de gemeente nodig om Arnhemmers te informeren en om het camerasysteem in de binnenstad aan te passen. Bij overtreding volgt een boete van 230 euro.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*